Makaleler
BELGESEL » Dumlupınar, Belgesel
Dumlupınar, Belgesel
Ürün Kodu: 409
Fiyatı: Üyelere Özel (KDV Dahil)
Havale / EFT: Üyelere Özel TL (KDV Dahil)
- Ürün özellikleri
- Taksit Seçenekleri
- Yorumlar
- Geri Bildirim
- Soru-Cevap
Dumlupınar, Belgesel,
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi "Övgü" ödüllü bir SavaŞŸ KarakaŞŸ Belgeseli,
1953 yılı… 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece, Dumlupınar denizaltısı Ege'de katıldığı NATO tatbikatından geri dönüŞŸ yolunda, Çanakkale Boğazı'ndan içeriye giriyordu. Sisli ve rüzgarlı gecede su üstü seyri yapan denizaltının rotası Gölcük'teki Denizaltı Komutanlığı ana üssüydü. Dumlupınar; manevralar boyunca iki gün sualtında kalmıŞŸ, üstün baŞŸarı gösteren gemi personeli yerli yabancı tüm komutanların takdirini kazanmıŞŸtı. Yorgun, ama bir o kadar da gururlu 86 denizci, kendilerine yeni bir görev verilinceye kadar sevgilileri olan denizden ve gemilerinden ayrılıp, eŞŸlerine, ailelerine kavuŞŸmanın heyecanı içerisindeydiler. Ne varki saatler 02:15'i gösterdiği sırada, Çanakkale Boğazı'ndaki Nara Burnu dönülürken, Türk denizaltıcılık tarihinin en acı kazası yaŞŸandı. Dumlupınar, İsveç bandıralı yük gemisi Naboland ile Boğazın orta yerinde çarpıŞŸtı.
Dumlupınar'ın parçalanan baŞŸ bodoslamasından hücum eden karanlık sular, baŞŸ üstü dikilen koca denizaltıyı 81 denizciyle birlikte birkaç dakika içinde yutuverdi. Zıpkın yemiŞŸ bir balina gibi acı dolu sesler çıkaran Dumlupınar son dalıŞŸını yaparken, çarpıŞŸma sırasında nöbet tuttukları köprü üstünden denize düŞŸen 5 denizci hayatta kalmaya çalıŞŸıyordu...Naraburnu'nda gün ağarmıŞŸtı. Havanın aydınlanması sayesinde civarda dolaŞŸan balıkçı tekneleri Dumlupınar'ın batarken su yüzüne fırlattığı muhabere ŞŸamandırasını gördü. Beklenen haber gelmiŞŸti. Haberi alan gümrük motoru derhal ŞŸamandıranın bulunduğu yere gitti.
Gümrük motorunun ikinci çarkçısı Selim Yoludüz ŞŸamandıraya uzandı ve üzerindeki yazıyı okudu: Deniz Kuvvetlerine bağlı Dumlupınar Denizaltısı burada battı. Kapağı açın ve denizaltıyla irtibat kurun. Kapağı açtı, ŞŸamandıranın içindeki ahizeyi kaldırdı ve ümitle "Alo" dedi... Sesine karŞŸılık bekleyen gümrük muhafızının yüreğine, karŞŸı taraftan gelen cevap su serpti: "Buyrun, ben Astsubay Selami" . Beklediği karŞŸılığı alan Selim Yoludüz astsubay Selami'ye ne durumda olduklarını sordu.
Aldığı cevap Dumlupınar'da yaŞŸanan trajediyi açıklar nitelikteydi. Astsubay Selami geminin 15 derece sancak yönünde yatık olduğunu, elektriğin kesik olduğunu ve kendilerinin kıç torpido dairesinde 22 kiŞŸi olduklarını söyledi. Gümrük motorunun çarkçısı Selim Yoludüz, mürettebata Çanakkale Boğazı'nın Nara Burnu'nda olduklarını ve gemilerinin tahminen 90 derece derinlikte yatmakta olduğunu söyleyerek, "EndiŞŸelenmeyin. Kurtaran yolda. Sizi oradan çıkaracağız" dedi. Vatan görevi için denizaltıda bulunduklarını söyleyen Astsubay Selami'nin cevabı ise Çarkçı Selim Yoludüz'ün kulağına ve kalbine iŞŸledi: “Ailelerimize selam söylüyoruz. Bizi kurtaracağınızdan eminiz. Vatan sağolsun...”
"Vatan Sağolsun..."
Astsubay Selami Özben'in "Vatan sağolsun" sözleri, 84 metre derinlikte yatan Dumlupınar'dan yükselen son ses oldu.
